De Stichting Groot Deunk en Oranjevereniging, beheerder en eigenaar van het terrein, hebben beeldend kunstenaar Louise te Poele gevraagd een kunstwerk te maken waarin de rijke geschiedenis van Groot Deunk tot uitdrukking komt.
Groot Deunk kent een lange geschiedenis; van een eeuwenoude traditionele boerenhoeve in een agrarische omgeving, door ruilverkaveling, herbestemming en mogelijke vestiging van de Bhagwan tot zorgcomplex, asielzoekerscentrum, anti kraak en kunstenaarsbroedplaats. Tegenwoordig is erf weer in handen van de gemeenschap zelf die er wil inzetten op naoberschap en de vele flora en fauna in het omringende natuurgebied. Reden om dit te markeren met een mooi kunstwerk dat gaat over de plek en aanleiding geeft tot nieuwe betekenissen.
Louise te Poele heeft de uitnodiging graag aangenomen maar doet ook een beroep op de naobers. Voor het maken van het kunstwerk wil zij graag goed beslagen ten ijs komen zo veel mogelijk informatie vergaren over de plek en haar geschiedenis. Zij vraagt daarvoor de hulp van de bewoners van Barlo en iedereen die herinneringen heeft aan Groot Deunk. Eenieder kan persoonlijke herinneringen, bijzonderheden, belangrijke gebeurtenissen en vooral ook foto’s sturen aan louise.tp@gmail.com
Om ook op de plek zelf de informatie met elkaar te kunnen uitwisselen is er een informatieve bijeenkomst gepland. Op zaterdagmiddag 22 april staat de koffie klaar bij Groot Deunk. Er kan dan kennis worden gemaakt met de kunstenaar die ook kort iets zal vertellen over haar werk. Tijdens een presentatie, gevolgd door een rondgang over het terrein met bestuursleden, zal er veel informatie gedeeld en uitgewisseld worden. Kortom het beloofd een inspirerende middag te worden van halen en brengen over geschiedenis van de boerderij, verhalen van de plek en de bijzonderheden van de natuur.
Wanneer: 22 april 2023 van 13:00 tot 16:00 uur
Waar: Groot Deunkweg 5 (ingang Bullensteeg) 7122 RS Aalten
Voor meer informatie: Stichting Groot Deunk: Herman Simmelink tel: 0613246510 of samenvoordepatrijs@gmail.com
Louise te Poele (Winterswijk, 1984) woont en werkt in Arnhem, waar ze in 2008 afstudeerde aan de Fine Art afdeling op kunstacademie ArtEZ in Arnhem waar ze momenteel als docent fotografie is verbonden.
Haar atelier is gevestigd in een voormalig militair hospitaal in Arnhem. Naast haar werkplaats is het de thuisbasis van een wonderlijke verzameling objecten. De schatten en rariteiten die ze her en der oppikt vormen de ingrediënten van haar stillevens. Ondanks de soms wonderlijke composities en chemische kleurstellingen zijn haar werken direct herkenbaar als voortzetting van een schilderkunstige traditie van de oude meesters uit de 17e eeuw.
Ze maakte in opdracht van het Erfgoedpact Achterhoek een bijzondere serie fotografische stillevens voor gemeenten van de Achterhoek, de streek waar ze opgroeide. Ook maakte ze de serie ‘Farmers’, portretten van plattelanders. Haar werk wordt getoond van Parijs en New York tot in Hong Kong, Berlijn en Istanbul en is onder meer opgenomen in de collectie van Museum Arnhem.
https://www.facebook.com/louisetepoele
Zie ook
Als in 1366 wordt er gesproken over ‘Erve in Barle genaamd Dudinc’ (erf van Dudo).Later wordt het eigendom van Klooster Schaer. Tot in het begin van deze eeuw hebben er ‘Deunks’ gewoond. Door huwelijk en vererving is het een tijdlang in bezit geweest van meester Bos, het eerste hoofd van de basisschool in Barlo. De laatste (boeren)bewoner van de oude boerderij was de familie Sonderlo. De familie Jolink woonde in een later aangebouwd gedeelte.
In 1974 werd recreatiecomplex Groot Deunk geopend door H.K.H. Prinses Beatrix. Het complex stond onder beheer van de Paulusstichting als recreatieproject voor gehandicapten en niet-gehandicapten. Het complex bestond uit onder meer een zwembad, sporthal, manege, vakantieboerderij en een golfbaan. De inwoners van buurtschap Barlo maakten ook gebruik van de manege en het zwembad. Groot Deunk was verliesgevend en kwam uiteindelijk rond 1981 leeg te staan. In 1982 ging door een brand de koop van het recreatiecentrum Groot Deunk door Bhagwan niet door. In 1985 werd Groot Deunk verkocht aan een Deense projectontwikkelaar. Het werd toen weer een recreatie- en conferentiecentrum, maar helaas ook dit keer geen succes. In 1987 werd het een asielzoekerscentrum (azc). In 2017 is het azc gesloten.
Het gebouw is in 2019 voor één euro overgedragen door de gemeente aan de Oranjevereniging Barlo. De Oranjevereniging investeert er in naoberschap en saamhorigheid. Lokale vrijwilligers en omwonenden hebben Stichting Groot Deunk opgericht voor de exploitatie en beheer van het landgoed’. Met Stichting Groot Deunk gaat de gemeenschap samen zorgdragen voor het behoud van de gebouwen voor de gemeenschap. Het bestuur van de Stichting bestaat uit o.a. omwonenden, vrijwilligers en medewerkers uit het project “Samen voor de Patrijs”.